[...] dzemem,woda z miodem badz snikersem..itp.)po 30-1,5h posilek wysoko bialkowy np. serek wiejski ok.200g, puszka z tunczyka, mieso (chude np.piers z kuraka)badz roslinnym np. rosliny straczkowe, groch, fasolka, soja....pamietaj o tym ze na noc powinienes tez przyjmowac posilek wysoko bialkowy (ale nie faszeruj sie tym bialkiem za duzo-2g na kg [...]
ww złożone: np.płatki owsiane,jęczmienne,kasze,chleb pełnoziarnisty,rózne zboża,rośliny strączkowe,orzechy. Zwróć uwagę na tłuszce nienasycone w diecie to zmniejsza zapotrzebowanie na glikogen.
Poczytaj sobie niej na googlach jest sporo informacji Alternatywą dla zbóż glutenowych są: amaranthus – szarłat (mąka, płatki, kaszki, chlebki), proso, gryka, Quinoa (komosa ryżowa), rośliny strączkowe, kasztany jadalne (mąka kasztanowa), maniok, ziemniaki, potrawy z glonów, tapioka, mączka chleba świętojańskiego, sorgo, pochrzyn (Yam), Teff [...]
masz w podwieszonych ale tutaj wklejam Piersi z kurczaka/indyka, wolowina, (czasem wieprzowina)ryby morz polnocnych, tunczyka z puszki (duze kawalki w sosie wlasnym, nie czesciej jak 2 razy na tydzien)jaja cale, mleko, sery twarogowe, jogurty, kefiry, mleko acidofilne, odzywki bialkowe rosliny straczkowe
Żywność konwencjonalna jest lepszym rozwiązaniem od suplementu. Za najlepsze źródła tego pierwiastka uważa się: kaszę gryczaną, orzechy, rośliny strączkowe, kakao, produkty zbożowe z mąki z pełnego przemiału.
można wspierać się poza tym tańszymi wyborami , które zawierają sporo białka - np. twaróg, nabiał, rośliny strączkowe oczywiście wszystko z umiarem , ale jak sa ograniczenia finansowe to warto pokombinować
Witamina B1 występuje wszędzie, a szczególnie dużo jej jest w tkankach aktywnych, jak wątroba i serce, a także w: produkty zbożowe grubego przemiału, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina), rośliny strączkowe – groch, fasola oraz drożdże, orzechy, słonecznik, ryby, owoce i warzywa. Jest zgromadzona głównie w warstwie zewnętrznej ziaren [...]
Witaj, przede wszystkim warto odpowiedzieć sobie na pytanie skąd wzięły się dodatkowe kilogramy i podjąć pierwsze kroki. Jeśli nigdy dotąd nie miałaś do czynienia z dietą, która poleca na liczeniu kalorii i ważeniu wszystkich spożywanych produktów, to w pierwszej kolejności warto zacząć od "lżejszego", ale bardzo skutecznego rozwiązania. Mam tu na [...]
No więc pisze : "Tekst, który mówi ( w paragrafach 3 i 4) o mięsie i mleku - jako przykładach - powinien zostać usunięty, ponieważ sugeruje on, że produkty te są zalecanym źródłem protein, witamin z grupy B, witamin A i D, wapnia, fosforu, żelaza i cynku. Niektórzy chcieliby zapewne zakwalifikować mięso i mleko do kategorii " dowolnej [...]
[...] tez licz straczkowe quinoa, ziemniaki. Pewnie tłuszcze zwierzęce ni sa niezdrowe, w sumie wielka kampania na rzecz roślinnych tez spowodowała ze ludzie przesadzają teraz w druga strone dajac wszędzie olej rosliny i maja znaczne nadwyżki omega6 promujac stany zapalene w swoim organizmie. Nie zapominaj o tych przyprawach co mowilam sa wazne
Jak można zalecać owoce, zboża, warzywa i strączkowe jako pożywienie dla dzieci kiedy przez cały okres karmienia piersią paliwem były tłuszcze, natura chyba najlepiej zaplanowała dietę rozwijającego się człowieka, nie ma miejsca na strączkowe i inne rośliny!!! Także twoja koleżanka chyba nie dokładnie przemyślała dietę dla swojego malucha
Bardzo duże, czyli ile? Możesz podać wartości? Bo ja się założę, że 1,5% to maks. Poza tym strączkowe przed przygotowaniem należy moczyć, najlepiej 12-24 godziny, żeby pozbyć się nadmiaru oligosacharydów (substancje fermentujące). Potem gotowanie... I ilość tych fityn spada do poziomu nieistotnego. Jak ktoś nie lubi moczyć to można korzystać z [...]
nie ma mozliwosci jedzenia osobno, kazde zrodlo weglowodanow zawieraja bialka, czym zdrowsze tym wiecej straczkowe ostatnio sa ostro badane, bardzo zdrowe rosliny. Wszytskie narody i kultury mieszaja, najzdrowsi i najdluzej zyjacy azjaci mieszaja weglowodany (spozywane w duzych ilosciach w postaci ryzu) z rybami i miesem. To jak jedli pierwotni [...]